Adempauze in de achtbaan van de kinderopvang

Nu deze week in het noorden de zomervakantie is begonnen, kunnen we een definitieve streep zetten onder de eerste helft van 2020. Wat een halfjaar hebben we in de kinderopvang achter de rug! Van gewoon – voor zover je een situatie van structurele krapte op de arbeidsmarkt ‘gewoon’ kunt noemen – naar uitsluitend noodopvang en vervolgens een heropening onder strikte protocollen en met minder mensen omdat medewerkers die tot een risicogroep behoren niet ingezet kunnen worden.

Het lijkt erop dat deze achtbaanrit nog niet ten einde is en dat we als kinderopvangbranche ook in het tweede deel van het jaar nog het een en ander voor de kiezen krijgen. De zomer wordt naar verwachting extra druk vanwege enerzijds meer vraag naar kinderopvang door minder en kortere reisvakanties en anderzijds minder personeel op de werkvloer door de genoemde risicogroepenmaatregel en de vakantiewensen van de medewerkers.

In het najaar gaat de achtbaan naar verwachting de andere kant op door een afnemende vraag naar kinderopvang omdat ouders hun baan verliezen. De krapte op de arbeidsmarkt zal daardoor wat minder knellend worden.

Deze verwachtingen zijn gebaseerd op het uitgangspunt dat we in Nederland Corona onder controle weten te houden. Wat er gebeurd als dat niet lukt is onduidelijk. Dan zitten we weer in een achtbaan in het donker en zien we de loopings en kurketrekkers niet aankomen. Maar op dit moment kunnen we het meest waarschijnlijke parcours van de achtbaan wel overzien. Dat is prettig want als je vooruit kunt kijken, dan kun je je voorbereiden.

Voorbereiden op een arbeidsmarkt waar werkgevers weer wat te kiezen hebben. Hoe maak je dan als kinderopvangorganisatie de juiste keuze? En vanuit het perspectief van de kinderopvangprofessional: hoe vergroot je de kans dat jouw gedroomde werkgever jou kiest? Bij het beantwoorden van deze vragen kan Staffforkids je helpen. Maar je kunt nu zelf ook al wat doen.

Stap 1 is namelijk zorgen dat je als werkgever of als werknemer weet wat je wilt. Dat begint met reflectie, met goed kijken naar jezelf en je wensen. Een beetje afstand van de dagelijkse hectiek helpt daarbij. Daarom is de komende vakantie, die adempauze van een paar weken waarin je even niet in de achtbaan zit, een ideaal moment voor dergelijke zelfreflectie. Maak er gebruik van, zodat je goed voorbereid aan de tweede helft van het jaar kunt beginnen!

Namens Staffforkids wens ik iedereen een fijne en inzichtgevende vakantie.

Berry Vissers

Directeur Staffforkids

PS: Ook deze zomer is Staffforkids wegens vakantie geopend zodat onze interim en flexpool kinderopvangspecialisten kunnen helpen vakantiewensen van vaste krachten mogelijk te maken.