Gun jezelf het cadeau van werkgeluk

Het is weer december, de maand van Sinterklaas, de feestdagen en . . . cadeautjes. Het zijn heerlijke avondjes als je met een hart vol verwachting een door een geliefde zorgvuldig uitgekozen cadeautje mag uitpakken. Dat is iets wat ik al mijn lezers, al die kanjers die elke dag met hart en ziel in de weer zijn in de kinderopvang, van harte gun. Maar er is nog iets wat ik jullie allemaal gun: werkgeluk, heel veel werkgeluk. Maar dat is een cadeau dat je alleen van jezelf kunt krijgen!

Werkgeluk laat je stralen gedurende de werkdag. Werkgeluk maakt je werk en je leven aanzienlijk aangenamer en zorgt ervoor dat kinderen de best denkbare opvang krijgen. Maar helaas is werkgeluk helemaal niet zo vanzelfsprekend. Soms ervaren mensen het weinig of helemaal niet terwijl ze toch werken in de branche waar ze zo dol op zijn: de kinderopvang.

De sleutel tot werkgeluk ligt in de mate waarin jij past bij je functie en bij de organisatie waar je die functie uitoefent. En dat passen heeft met veel meer te maken dan alleen voldoen aan opleidings- en ervaringseisen. Dat passen heeft ook te maken met heel veel subtiele dingen zoals sfeer, cultuur, collegialiteit, pedagogische visie, werkwijze en managementstijl. Als al dit soort aspecten van een kinderopvangorganisatie precies passen bij jou, jouw persoonlijkheid en jouw waarden en drijfveren dan is er een heel grote kans dat je bij die organisatie werkgeluk gaat ervaren. Als die ‘match’ er niet (meer) helemaal is, dan glipt het werkgeluk je door de vingers. En dan sta je voor de keuze. Doe je niets en kies je daarmee voor een situatie die voor jezelf en de kinderen niet helemaal optimaal is? Of kom je in actie en kies je voor je werkgeluk, wat ook ten goede komt aan de kinderen? In mijn vorige blog ben ik al dieper op de keuze ingegaan.

Mijn advies in deze situatie is altijd: ga voor je werkgeluk, op de lange termijn is dat het beste voor iedereen: voor jou, voor de kinderen en ook voor de betrokken werkgevers. Gun jezelf dat heerlijke gevoel van werk en een werkgever die echt helemaal bij je passen! Wij, Staffforkids kunnen ook voor jou die ene precies passende baan/werkgever vinden. Dat doen we dagelijks en daar zijn we goed in. Als je het via ons doet, dan is het vinden van een echt passende baan dus best wel gemakkelijk. Lastiger is het om het besluit te nemen de stap te zetten. Als je daarover nadenkt, weet dan dat ergens jouw werkgeluk – mooi ingepakt als een cadeau – al op je ligt te wachten. Het enige wat jij hoeft te doen is ons jouw pakje voor je te laten vinden zodat jij het kunt uitpakken. Dus, wat houd je tegen? Zet de stap en gun jezelf het cadeau van werkgeluk in de kinderopvang!

 

Berry Vissers